Неодамна имаше во продавница за цвеќе, и повторно не можеше да одолее на искушението. Видов слика на цвет на невиден убавина, како црвено божур афион или Тери. На прашањето каков вид на чудо, беше откриено дека бегонија клубенот.
Вкусни и неспоредлив висат-Даунинг клубенот begonias со двокреветни и полу-двојно цвеќиња (бегонија tuberhubrida pendula multiflora ет Pl ..) - непрекинатото houseplant. Во ampelnye begonias обично неколку главни пука, од пет до осум, кои се наоѓаат во аксиларни долг цвет стебленца со дијаметар до 6-8 см убави цвеќиња kamelievidnymi. Долго овенати пука достигне 30-45 см.
Продавачот избра мене Tuber со rostochkom, за што јас сум многу благодарен. Јас веднаш падна на прашањето: како да се направи правилно да се стави клубенот begonias. Горниот дел на begonias клубенот нерамна, во средината, има мал vpadinka. Ова шупливи не може да се прелива вода, инаку клубенот rots. На долната страна на rovnenky клубенот, малку конвексен.
Ако клубенот е голем и има неколку точки на обновување, begonias клубенот може да се сече две или четири дела. Одредени делови во таков случај мора да биде посеан со прав јаглен за дезинфекција или маст Зеленко. Јас не сум подготвен за таква операција. На големината на мојот клубенот само 3,5 x 5,5 см.
Дома, со земање на клубенот од пакетот, откако се става во раствор vodichku fitosporin aktellik и 15 минути. Fitosporin помогне да се спречи клубенот begonias од гниење и aktellik - од штетници. Наместо fitosporin може да се користи раствор на калиум перманганат.
за садење туберозна begonias Зедов еден мал цвет тенџере, чија висина е околу 10 см на дното на дренажа ширењето земјата од експандирана глина - .. 1,5-2 см бегонија клубенот не му се допаѓа вар, па садење клубенот користи малку кисела почва подготвени Saintpaulia.
Кога садење се препорачува да се закопа само 2/3 на begonias клубенот. Како клубенот на бегонија е посеан само малку. Јас само се направи мала депресија во земјата и го стави клубенот begonias. Се испостави дека закопа ништо посебно.
Наводнување туберозна бегонија е потребно внимателно, по должината на ѕидовите на садот. За наводнување користи снегот вода. Потоа, кога снегот се топи, омекнувач на вода Можете да ги користите сок од лимон, лимонска киселина или зрно капки или вински оцет.
Конечниот допир: посеан засадени клубенот begonias од спреј решение на циркон и го стави на прозорецот во сарделата една компанија. Да почекаме за бои .
Патем, веднаш по садење Нема лисја на клубенот, подлогата останува влажна за долго време, и така, наместо на наводнување може да се користи секојдневно прскање.
Подоцна треба да humidify воздухот околу begonias, за да се спречи нападот на штетници како што се Thrips и пајакот Мите.
Цветни туберозна begonias треба обилно и долготрајно. Може да се сади туберозна бегонија во саксија или висечки кошница, тогаш тоа ќе биде украс на секоја градина.
По цветни бегонија клубени треба да се подготват за зимски одмор: малку да се намали наводнување, отсече дел од земјата. Пот begonias клубени чуваат на суво место на температура на воздухот од + 14 + 16 oСо само повремено малку намачкајте на почвата. Во март на клубени од begonias да се пресади во свежа земја мешавина, постепено, не се злоупотребува, продолжи наводнување и хранење.