Cодржина
- Како да го користите хидрогел за растенијата?
- Употребата на хидрогел во хортикултурата
- Употреба на хидрогел во растително (за надворешна и внатрешна монтажа)
- Видео: хидрогел / саден houseplant / инструкции
- Употребата на хидрогел за затворен растенија
- Видео: хидрогел за gidrogel .ru- фабрика и упатство за примена
- Семе ртење во хидрогел
- Видео: Како да се засади во фабриката на Хидро-гел | искуство
- Декоративни садење на houseplants и принудување светилки во хидрогел
Како да го користите хидрогел за растенијата?
хидрогел - полимер, задржување на влага, е еколошки безбедна дрога, не-токсични и за растенијата и за луѓето. Кога хидрогел не бара лична заштитна опрема.
Гранули хидрогел додека впива брзо да расте да груба текстура. Еден грам на хидрогел е во можност да остане во чекор со 300 ml вода, сатурација вода и се враќа хидрогел е целосно реверзибилна, водата и растворен во него ѓубриво живеат во коренот зона на фабриката и може да се користи како што е потребно.
Една апликација на хидрогел може да се користи до пет години. По пет години, хидрогел во почвата се распаѓа целосно без емисија на токсични производи. Во хидрогел многу широк спектар на апликации како што се на отворено поле и во пластеници или затворен хортикултурата.
Покрај тоа дури и мали количини на хидрогел супстрати houseplants или директно во земјата легла овозможува не само да се намали флуктуации на влага во почвата во близина на коренот систем на фабриката, но, исто така, помага да се зголеми интервали помеѓу waterings пет пати. Со намалувањето на бројот на системите за наводнување и ѓубриво хранливи материи не се исцедува од коренот зона, која исто така може да го намали бројот на храна за.
Без употреба на чиста подлога хидрогел користат во хидропоника, за декоративни садење кондензиран растенија, семе ртење, принудувајќи светилки.
Употребата на хидрогел во хортикултурата
На хидрогел може да се примени во сите дрвја и грмушки и во суви и потечени форма. Кога правите хидрогел во сува форма делумно може да го реши проблемот со висока подземна вода. Тој ги апсорбира вишокот на влага од корените на растенијата.
При донесувањето на хидрогел во форма на потопено на корените на растенијата веднаш одат хранливи материи растворени во вода оток. Вие нема да биде тешко да се разбере, во каква форма да се направи гел врз основа на условите на вашиот сајт.
под овошни дрвја хидрогел се воведува зависи од возраста, плодни (20 до 40 g сува). Околу стеблата (дијаметар на круната) направени пункции остар стап до длабочина од половина метар. После тоа пункции пополни хидрогел. Ако хидрогел е воведен во сува форма, пункции препорачливо да се направи вештачко ѓубриво, а потоа пункции покриени со земја.
Исто така, на хидрогел, се става под грмушки, само стапката на апликацијата мора да се намали: од огрозд, рибизли, Јост, боровинки воведен околу 10 g на хидрогел, и малина, hydrangea, рози - околу 3 грама на хидрогел, со што пункција 3-4 во близина на коренот до длабочина од 30 см.
Употреба на хидрогел во растително (за надворешна и внатрешна монтажа)
Употребата на хидрогел за одгледување на зеленчук Тоа го прави животот полесен не само растенија, но, исто така, градинари! Направете хидрогел за сите растителни култури. Јас доживеа хидрогел во годината краставици, домати, ротквица, зелка, компири. Бев многу задоволен. Во сите зелка зелка беа изненадувачки мазна, многу густа и сладок вкус, испукани само два од шефот на четириесет парчиња, а потоа само на почетокот на октомври, кога обилните дождови.
Компирот е воведен хидрогел за време на слетување, но го остави на контрола без бразда хидрогел (или подобро, јас бев "удавен крастава жаба", ми се чинеше дека компири не поминуваат хидрогел). Верувај ми, разликата во родот во браздите со хидрогел и без тоа на нашиот сајт беше импресивен.
Доматите не попуштат, и покрај фактот дека на почетокот на созревањето на главната жетва Силно намали врвови. Домати, сепак, како краставици имам оваа година се зголеми речиси без наводнување. краставици жетвата појави униформа, а не нагло, како и во претходните години, последниот краставица падна во почетокот на октомври, без употреба на P / E филм.
Кога континуиран табот кревети за зеленчук во оранжерии, оранжерии, или во отворен терен хидрогел се воведува на длабочина од околу 5 см стапки апликација хидрогел на светлината почви и мешавини torfokompostnyh -. 10 до 20 g на 1 m2, висока почвите кирпич - од 20 до 30 g по 1 м2.
Кога хоризонтална дупка или садење зеленчук воведе 1 g на хидрогел слетување место на длабочина од 3 до 5 см. На хидрогел вградување длабочина да се гледавме. Ако хидрогел е на површината на почвата, во контакт со првите сончеви зраци на полимер гранули исчезне право пред вашите очи!
Видео: хидрогел / саден houseplant / инструкции
Употребата на хидрогел за затворен растенија
хидрогел можете да го користите за кондензиран houseplants. За време на трансплантација 1-2 g хидрогел мешавина во еден литар на обемот на било земја смеса. Ако цвет веќе се зголемува, а неговата трансферот не се очекува во блиска иднина, хидрогел може да се направи со користење на конвенционални пункција со молив низ површината на земјата.
Видео: хидрогел за GIDROGEL .RU- фабрика и упатство за примена
Јас доживеа хидрогел и кондензиран цвеќиња. Мислам дека само со употреба на хидрогел може да се повлече gloxinia, порасна од семе.
Кој израснал gloxinia, begonias и други кондензиран растенија од семе не ќе може да ме лаже, дека периодот од ртење до првата листови се многу долго. Понекогаш ми се чини дека младите садници не растат. Јас ги сакаат вода, но на теренот е влажен. И многу често почвата претвора кисело во овој период и мали садници умре.
Зедов вообичаените пластична касета за јајца во клетките направил дупка на дното на секоја клетка се стави една лажичка потечени хидрогел, а на врвот на него на теренот и лажица со ситни зеле gloxinia. Наводнување лента (капак на се намали од истата касета). И може да се замисли малку gloxinia одеднаш почна да се зголемува. Овие gloxinia ми стана радост и гордост.
Остатокот на бои собата, исто така, се прави добро. Со користење на хидрогел моето цвеќе не страдаат од поплавите. И да ги применуваат хидрогел Искоренувањето сечи на затворен растенија.
Семе ртење во хидрогел
Во пролетта, по preplant третман семе градина цвеќе и зеленчук, може да не се плеткаш со земјата, сè станува многу полесно ако постои хидрогел. Две лажици сува хидрогел става 4-5 литри населиле вода со растворени минерални ѓубрива. Тука мора да бидеме внимателни: дозата на ѓубрива треба да се намали од 2-3 пати, со цел да не се горат впива корените germinated семиња.
Видео: Како да се засади во фабриката на Хидро-гел | искуство
По некое време - околу 2-3 часа - на вишокот на вода се апсорбира треба да се испразни и потечени хидрогел гранули распаднат ретко на полиетиленски филм да се исуши за еден час на собна температура, а потоа се прошири во подготвени сад. Сее семе само лежеше на површината на хидрогел и келеш малку вода. Сад со засадени семиња, место во мини-teplichku да се создаде клима за младиот расад.
Декоративни садење на houseplants и принудување светилки во хидрогел
За декоративни садење на houseplants или расте houseplants во хидропоника, принудувајќи пролетта светилки хидрогел на прв исто како натопени како за семе ртење. Во вода, во прилог на минерални ѓубрива да додадете прехранбени бои. Потоа, проширување хидрогел во цветни контејнери, вазни, чаши, можете да сонувате со боја, ставање на боја хидрогел слоеви на различни дебелини, бои може да изберете да вашиот вкус, врз основа на вашите сопствени преференции.
Со продолжена употреба, хидрогел може да предизвика непријатен мирис. Во овој случај, отстранување на растенијата од хидрогел, и хидрогел исплакнете со топла вода и врие до детално да се исуши. После тоа непријатен мирис од хидрогел и хидрогел исчезнува повторно подготвен за употреба. Не заборавајте да се намали дозата на растворливи во вода ѓубриво 2-3 пати во споредба со приложените инструкции.